W Polsce utarło się, że na grilla najlepsza jest kiełbasa oraz karkówka. Przekonaj się, że jest o wiele więcej opcji na smaczne przekąski! Aby odkryć w pełni uroki grillowania, wypróbuj przepisy, w których główną rolę pełni bekon, marynowane ryby oraz soczysty drób, pochyl się również nad różnymi kombinacjami z grillowanych warzyw!

Ciekawe pomysły na grilla

Jedną z ciekawszych przekąsek, które można szybko przyrządzić na grillu, są ziemniaki w boczku. Ugotowane wcześniej ziemniaki należy obsypać przyprawami (sól, majeranek, pieprz, tymianek), zawinąć w boczek, nabić na wykałaczki i grillować do zarumienienia. Taka przekąska to prawdziwy hit sezonu! W podobny sposób możesz przyrządzić na grillu szparagi. Wystarczy ugotować szparagi (kilka minut, w wodzie), a następnie zawinąć je w plasterki boczku. Smakowitą przekąskę można podawać z ulubionymi sosami od razu po zdjęciu z grilla! Warto spróbować przyrządzić na grillu także ryby, np. marynowanego pstrąga z cytrynką. 

Pamiętaj o marynacie!

Niezależnie od tego, jakiego mięsa użyjesz na grillu, bardzo ważnym elementem jest marynata. Możesz skorzystać z gotowych rozwiązań (marynaty w proszku lub w płynie) lub przyrządzić sam ulubioną mieszankę. Do przyrządzenia najprostszej marynaty wystarczy odrobina miodu, oliwa, musztarda oraz ulubione przyprawy! Zamarynowane na dzień przed imprezą mięso będzie wyjątkowo aromatyczne i soczyste, taka technika pozostawia również ogromne pole do popisu, jeśli chodzi o różnorodność smaków. Zamarynowane produkty najlepiej przechowywać w zamkniętych pudełkach i trzymać minimum 12 godzin w lodówce, by w pełni wchłonęły one mieszankę przypraw. 

Smaczne opcje wegetariańskie!

Na grilla najlepiej się nadają takie warzywa jak cukinia, pieczarki, bakłażan oraz papryka. Przed grillowaniem możesz je dowolnie przyprawić, tego typu wegetariańskie przekąski można podawać z sosem (np. czosnkowym lub koperkowo-ziołowym). Zadbaj o to, by na stole podczas imprezy plenerowej pojawiły się również zdrowe i smaczne sałatki ze świeżych warzyw. Wypróbuj różne kombinacje sałat, dodaj sera feta i oliwek, poszalej z zielonymi ogórkami, pomidorami i rzodkiewkami, by urozmaicić posiłek. Jeśli lubisz się bawić w takie rzeczy, spróbuj przyrządzić faszerowane pieczone ziemniaki lub piklowaną marchew i kalafiora!

Interesują Cię ciekawe przepisy oraz porady ze świata kuchni? Sprawdź portal PORADY.ORG i dział z poradami ZRÓB TO SAM. Znajdziesz tam ciekawe artykuły z różnych dziedzin takich jak kuchnia, zdrowie, life style, czy seks & relacje!

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułJak leczyć się naturalnie?

ZOSTAW ODPOWIEDŹ