Sałata, chude mięso, sezonowe warzywa i owoce – to właśnie z tych składników możemy wyczarować pyszne sałatki, które doskonale sprawdzą się podczas upałów. Latem, gdy nie mamy zbyt dużego apetytu, warto postawić na lekkie dania, które smakują znakomicie w obecności mięsa lub stanowią oddzielny posiłek. Oto najlepsze pomysły na letnie sałatki, które pokocha twoja rodzina!

Sałatka z kurczakiem, brzoskwiniami i rukolą

To propozycja dla osób, które nie wyobrażają sobie posiłku bez mięsa, a jednocześnie pragną stworzyć lekkie danie np. na drugie śniadanie lub kolację. Oprócz filetów z kurczaka w roli głównej wystąpi soczysta brzoskwinia. Wbrew pozorom to znakomite połączenie smaków! Aby przygotować sałatkę, wystarczy usmażyć pokrojoną w paski pierś kurczaka, doprawiając ją solą, pieprzem, papryką w proszku i curry. Brzoskwinie z puszki należy odsączyć z zalewy i pokroić na cząstki. Do podstawowych składników dodajemy również ser żółty, uprażony słonecznik, rukolę i orzechy włoskie. Gotową sałatkę oblewamy sosem jogurtowo-majonezowym i gotowe!

Sałatka z grillowanym kozim serem, awokado i rukolą

Lato to czas wspólnego grillowania na świeżym powietrzu. Oprócz mięsa warto również wrzucić na ruszt kozi ser, który pod wpływem temperatury delikatnie się rozpuści. Dzięki temu nada wyrazistego charakteru każdej sałatce. Tym razem połączymy ten składnik z cząstkami awokado, mixem sałat i rukolą. Następnie polewamy całość sokiem z limonki i oliwą z oliwek. Sałatce doda charakteru również sos balsamiczny – można przygotować go samodzielnie lub kupić gotowy.

Sałatka z rukolą i mozzarellą

Sałatki z rukolą często królują na naszych stołach, zarówno jako dodatek do obiadu, jak i samodzielne, lekkie danie. Wystarczy tylko kilka składników, by wyczarować lekką, a jednocześnie sycącą sałatkę. Będziemy potrzebować rukoli, mozzarelli, czerwonej cebuli i pomidora. Składniki kroimy na mniejsze cząstki i mieszamy z rukolą. Całość polewamy sosem przygotowanym z octu, oleju, cukru i musztardy.

Sałatka z truskawkami i szparagami

Latem zdecydowanie warto robić sałatki z sezonowych warzyw i owoców. Należą do nich m.in. szparagi, pomidory czy truskawki. Danie złożone z tych składników to znakomita kompozycja dla fanów niecodziennych smaków. Wystarczy zblanszować szparagi we wrzątku, opłukać w zimnej wodzie i pokroić na mniejsze części. Szparagi mieszamy z rukolą, cząstkami truskawek, kulkami mozzarelli i orzechami. Sałatkę można polać oliwą z oliwek, oprószyć solą i pieprzem lub dodać inne ulubione przyprawy.

Mizeria ze śmietaną i koperkiem

Mizeria gości na polskich stołach niezależnie od pory roku, jednak szczególnie latem warto ją przygotować, wykorzystując do tego świeże ogórki gruntowe. Mizeria może być podawana do dań z grilla, ale również jako samodzielna przekąska w ciągu dnia. Najlepiej smakuje z posiekanym aromatycznym koperkiem. Pokrojone w plastry ogórki polewamy sosem przygotowanym ze śmietany, soli, pieprzu, cukru i soku z cytryny. Zamiast śmietany możemy wykorzystać kefir, jogurt naturalny lub aksamitny Majonez Delikatny WINIARY.

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ