Co tak naprawdę łączy kiełbasę, przyprawy, wędliny, sery czy jogurty? Wszystkie wymienione produkty posiadają gluten. Bardzo ciężko znaleźć dzisiaj produkty bez zawartości tego składnika a przecież nikt nie chce rezygnować z kaszy, makaronu czy chociażby pizzy, która mimo wszystko świetnie smakuje. Oczywiście w niektórych przypadkach rezygnacja z tego typu produktów to nie nasz kaprys, a raczej niezbędna konieczność.

O tym wszystkim mogą zaświadczyć osoby, które chorują na nietolerancję glutenu. Dla wielu osób taki stan rzeczy jest prawdziwym utrapieniem, ale jeśli nie mamy innych możliwości to mamy do wyboru albo spożywać gluten i trafić do szpitala, albo przestawić się na dietę bezglutenową, która jest jedyną szansą dla alergików cierpiących na tą poważną przypadłość. Problem tkwi w tym, że przejście na taki zupełnie zdrowy tryb życia, może kosztować nas wiele pieniędzy. Tak dieta bezglutenowa jest bardzo droga, ale istnieją sposoby, jak uniknąć wysokich kosztów takiej diety.

Jak to zrobić?

Jak to zrobić?

Oczywiście bardzo ciężko jest przestawić się na produkty bez glutenu. Co więcej, ciężko je znaleźć w sklepie, ponieważ śladowe ilości znajdują się nawet w takim produkcie jak kawa czy herbata. Osoby cierpiące na celiakię nie mogą spożywać nawet minimalnych ilości glutenu, ponieważ mogłoby to się skończyć poważną reakcją alergiczną i pobytem w szpitalu. Celiakia to poważny problem, gdzie rozwiązaniem może być jedynie ścisła dieta.

Nic więcej w tej kwestii nie jesteśmy w stanie zrobić. Na rynku możemy jednak spotkać wybrane produkty, które nie posiadają w sobie nawet grama glutenu. Tego typu rzeczy oznaczone są symbolem przekreślonego złotego kłosa. Jeśli mamy do czynienia z takim oznaczeniem to wtedy możemy być pewni, że jest to produkt całkowicie bezpieczny i możemy go zakupić bez obaw.

Kilka lat temu liczba produktów posiadających taki symbol była naprawdę niewielka i wiele osób musiało sprowadzać sobie podobne produkty, przez co osoby cierpiały na tym głównie ze względów finansowych. Dzisiaj jednak podejście do zdrowego żywienia zmieniło się i coraz częściej możemy zaobserwować produkty, które są pozbawione glutenu.

Czy produkty bez glutenu są zdrowe?

Czy produkty bez glutenu są zdrowe?

Jak się okazuje, nasza wiedza, na temat wielu produktów jest dość mała, przez co możemy popełnić błędy. To, że wzrosła liczba produktów nieposiadających glutenu to wcale nie oznacza, że są one dla człowieka zdrowe.

Brak glutenu to zaleta, ale jeśli w produkcie możemy odnaleźć wiele związków chemicznych, znajdujących się w tablicy Mendelejewa, należy się zastanowić w jakim stopniu są to dla nas produkty bezpieczne. Produkt bezglutenowy nie musi być zdrowy i musimy mieć świadomość tego, co kupujemy.

Jak zrobić dobre zakupy?

Jak zrobić dobre zakupy?

Jeśli chcemy zaoszczędzić, to powinniśmy poszukać w sieci forum dyskusyjnego, gdzie rozmawiają osoby, cierpiące na ten sam problem. To właśnie tam możemy znaleźć bardzo wiele ciekawych diet, które pomogą nam odmienić nasze życie. Takie ważne wskazówki mogą okazać się niezbędne.

W innych przypadkach możemy również skupić się na stworzeniu listy bezpiecznych produktów. Dzięki takiemu zestawieniu osoba wie, co jej pomaga, a co szkodzi, co z pewnością\ przekłada się, na skuteczność samej diety. Powinniśmy dokształcić się w tej dziedzinie. W ten sposób dowiemy się jak zrobić własny chleb bez zawartości glutenu oraz wiele innych produktów.

W taki sposób sami będziemy mogli się żywić, co faktycznie przełoży się, na efekty naszego działania. Jeśli chcemy żyć zdrowo, powinniśmy odwiedzać miejsca, gdzie możemy najtaniej zakupić określone produkty. W tym celu korzystajmy z dyskontów i hipermarketów. To właśnie w takich miejscach znajdziemy ich najwięcej.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ